Sluiten

Brugge

Brugge

Brugge is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen. De stad is vooral bekend als Werelderfgoedstad, omdat de gehele historische binnenstad sinds het begin van dit millennium op de beroemde Werelderfgoedlijst van UNESCO vermeld staat. Wie Brugge bezoekt zal zeker beamen dat de stad deze vermelding meer dan waard is.

Omdat Brugge grotendeels gespaard is gebleven tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog zijn er veel historische gebouwen, pleinen, straten en monumenten bewaard gebleven. Wie nu door de straten van Brugge loopt die ziet, waant zich op veel plekken teruggeworpen in de tijd. Dit gevoel, aangevuld met het heerlijke Bourgondische leven dat men in Brugge kent, zorgt ervoor dat toeristen het prima naar hun zin hebben hier.

Hoewel je veel leuke overnachtingsmogelijkheden in Brugge hebt, kiezen redelijk wat toeristen ervoor om Brugge in één dag te bezoeken. Dat is prima te doen, getuige het verhaal waarin reisblogger Patrick de hoogtepunten van Brugge in één dag bezoekt.

Chocolade en friet

Frietmuseum

Als je het Brugge van tegenwoordig bezoekt dan krijg je te maken met een stad die op alle manieren ervoor zorgt dat je het er prima naar je zin zult hebben. Niet alleen vanwege het historische karakter, maar ook vanwege het Bourgondische leven dat hier nog steeds aanwezig is. Brugge staat vooral in het teken van genieten. Vooral de inwendige mens wordt hierbij geprikkeld.

Zo is Brugge de zelfbenoemde chocoladehoofdstad van de wereld. Wie door Brugge loopt die kan niet anders dan geconfronteerd worden met deze heerlijke lekkernij. Brugge telt maar liefst zo’n vijftig chocolatiers die hun chocolade en chocoladecreaties nog op ambachtelijke wijze maken. Verder telt Brugge meer dan 120 verkooppunten van deze chocolade. Voor de chocoholics onder ons is er een echt chocolademuseum. In Choco-Story Brugge kom je alles te weten over de geschiedenis van chocolade, de bereiding van chocolade, de verschillende toepassingen van chocolade en natuurlijk kun je hier ook chocolade proeven en kopen.

Een paar honderd meter verder is er nog zo’n smulpapenmuseum: het Frietmuseum. Dit museum is net als museum Choco-Story gevestigd in een prachtig historisch pand. Tijdens de tocht door het museum leer je alles over de rol van de aardappel als levensmiddel, het ontstaan van friet en het bakken van friet. Uiteraard kun je in het Frietmuseum na afloop zelf een portie Belgische frieten proeven (tegen extra betaling).

info & tickets Chocolademuseum info & tickets Frietmuseum

Winkelen

Brugge is een uitstekende winkelstad. In een groot deel van het historisch centrum vind je een grote verscheidenheid aan winkels. De allerbelangrijkste winkelstraat is de Steenstraat. Deze lange (niet-autovrije) straat telt veruit het meeste winkels van Brugge. Hier vind je onder andere de filialen van landelijke en internationale ketens zoals Inno Galeria, Hema, We, H&M en Tommy Hilfiger. Tussen de bekende namen zitten er echter ook voldoende leuke lokale winkels, waar je lekker kunt snuffelen naar vooral kleding en schoenen.

Een toeristische winkelstraat is de Katelijnestraat. Onderweg naar het Begijnhof kom je vanzelf door deze straat. De Katelijnestraat is vooral een verzameling van souvenirwinkels, chocoladewinkels en winkels waar je het beroemde Brugse kant of heerlijke Belgische bieren kunt kopen.

Brugge kent ook een aantal weekmarkten. Voor toeristen is de zaterdagmarkt op ‘t Zand, Beursplein, Vrijdagmarkt (ja, echt!) en Hauwerstraat de grootste markt. Op woensdag is het markt op de Markt, in het hart van Brugge. Op de Vismarkt wordt vijf dagen per week verse vis verkocht. In de zomer wordt hier ook de Folkloremarkt gehouden (zaterdag en zondag).

Brugge verkennen

Brugge verkennen

Brugge telt een lange lijst aan bezienswaardigheden. Grachten, sfeervolle pleinen, historische gebouwen, musea… Brugge heeft het allemaal. Een uitgebreid overzicht van de bezienswaardigheden vind je hier en een top 10 van de bezienswaardigheden in Brugge vind je hier. Wil je een leuke totaalindruk van Brugge krijgen binnen een korte tijd? Dan kun je overwegen om een rondrit met een paardenkoets te maken. Deze vertrekken vanaf de Markt. Geen goedkope stadstour, maar wel een leuke!

Een goedkopere manier is om deel te nemen aan een stadswandeling onder de leiding van de een gids die van alles weet te vertellen over Brugge. Een rondwandeling zorgt ervoor dat je tijd hebt om wat je ziet in je op te nemen, om het de aandacht te schenken die het verdient. Gemotoriseerd kan ook. Ieder heel uur vertrekken minibussen van City Tour Brugge vanaf de Markt voor een rondleiding van ongeveer 50 minuten.

De mooiste manier om Brugge te zien is vanaf het water. Vanaf de Brugse reien vertrekken er op vijf aanlegplaatsen boottochten. Deze boottochten worden gehouden vanaf begin maart tot eind november tussen 10 en 18 uur. Er zijn geen georganiseerde avondtochten op het water.

TIP

betaal niet teveel voor je hotel

Als je op zoek gaat naar accommodaties in Brugge dan kun je gebruikmaken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B’s. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken.

Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Brugge vindt. Ook worden de prijzen van de officiële hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs voor een hotelkamer in Brugge!

vergelijk prijzen hotelkamers in Brugge

De geschiedenis van Brugge

Brugge geschiedenis

Al tijdens het Romeinse tijdperk woonden er mensen waar nu Brugge ligt. Vondsten aan de noordkant van de stad tonen aan dat er sprake geweest moet zijn van een Gallo-Romeinse nederzetting. De naam Brugge is ergens eind van de negende eeuw ontstaan. Toen heette het nog Bruggia. Ook de naam Bruccia is teruggevonden op munten uit die tijd. Brugge heeft vanaf haar ontstaan een vrij snelle ontwikkeling meegemaakt. In de twaalfde eeuw was Brugge al uitgegroeid tot een grote invloedrijke stad, die het vooral moest hebben van de handel. De positie van handelscentrum hebben ze kunnen bereiken dankzij de zeehaven. Brugge had een van de belangrijkste zeehavens van Europa.

De stad beleefde haar grootste groei- en bloeiperiode van de 13e tot aan het einde van de 15e eeuw. In dit tijdperk was Brugge de belangrijkste stad van Noordwest-Europa. Het inwoneraantal groeide uit naar meer dan veertigduizend, wat in die tijd aanzienlijk was. Veel van de hedendaagse bezienswaardigheden, pleinen en straten in het centrum van Brugge stammen uit dit tijdperk. De pleinen Burg, (Grote) Markt, Eiermarkt en het Simon Stevinplein stammen uit die tijd.

In 1240 begint bijvoorbeeld de bouw van de nu zo dominant op de Markt aanwezige Belfort-Halle. De Halletoren is in de loop der tijd wel wat aangepast. Soms noodgedwongen (na een brand), soms om de toren aan de tijdgeest aan te passen. De bloeiperiode van Brugge ging gepaard met toenemende stabiliteit, met als hoogtepunt de Bourgondische periode. Deze werd in 1492 abrupt ten einde gebracht door de dood van Maria van Bourgondië in het jaar 1482. De opstand van Vlaanderen tegen de nieuwe machthebber Maximiliaan van Oostenrijk zorgde ervoor dat Brugge snel in verval kwam. De handel verplaatste zich naar andere steden waaronder Antwerpen.

Brugge geschiedenis

De periode die volgde was er eentje waarin het stadsgezicht wel aanzienlijk veranderde. De vele houten puien werden tijdens periode dat de Spanjaarden in Brugge heersten aangepast. Vanwege het brandgevaar werden de houten gevels omgebouwd naar stenen gevels. Dit gebeurde in de 17e eeuw. De meeste gevels die je nu nog ziet in Brugge zijn in deze periode aangebracht op de panden. In de negentiende eeuw zijn er een aantal nieuwe neogotische gebouwen weggezet in Brugge. De neogotische stijl is nu nog op veel gebouwen in Brugge terug te zien, zoals de Post en de gouverneurswoning.

Aan het einde van de negentiende eeuw kreeg Brugge weer een zeehaven: Zeebrugge. Dit gebeurde op een moment dat Brugge eindelijk, na vele eeuwen van ups en downs, weer de stijgende lijn te pakken had. Brugge was in toenemende mate populair onder toeristen (waaronder kunstenaars) en ook de economische rol van Brugge werd weer steeds belangrijker. Handel, industrie en logistiek concentreerden zich echter ver buiten de oorspronkelijke stadspoorten. Het geld werd vooral verdiend in de plekken die in 1971 toegevoegd werden aan Groot-Brugge.

Voor de oude binnenstad gold dat het vooral een toeristische bestemming werd. De afgelopen decennia hebben vooral in het teken gestaan van het ontwikkelen van het toerisme, waarbij vooral het historisch karakter van de Brugse binnenstad behouden moest blijven. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de opname op de werelderfgoedlijst in het jaar 2000 en de titel culturele hoofdstad van Europa twee jaar later.

Brugge