Sluiten

Leuven

Leuven

Leuven is een middelgrote stad gelegen in Vlaams-Brabant. Leuven ligt ongeveer 30-35 kilometer ten oosten van de Belgische hoofdstad Brussel. Omdat Leuven in het Nederlandstalige deel van België ligt, kent vrijwel geen enkele Nederlander de Franstalige naam Louvain van de stad. Leuven is een stad die stamt uit de middeleeuwen. De eerste verwijzing naar het hedendaagse Leuven is de naam Luuanium of Luvanium.

Deze naam is teruggevonden in de annalen van de abdij van Sint-Vaast. Op basis van archeologische vondsten vermoedt men dat de eerste mensen al ongeveer 130.000 jaar geleden aanwezig waren in de omgeving van waar nu Leuven zich bevindt. Het heeft echter tot ongeveer 3500 jaar voor het begin van onze jaartelling geduurd totdat de eerste permanente bewoners zich aandienden.

TIP

betaalbaar overnachten in Leuven

Als je op zoek gaat naar accommodaties in Leuven dan kun je gebruikmaken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B’s. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken.

Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Leuven vindt. Ook worden de prijzen van de officiële hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs voor een hotelkamer in Leuven!

vergelijk hotelkamerprijzen in Leuven

In de negende eeuw na Christus werden de inwoners van Leuven christelijk. Leuven werd de hoofdstad van het gelijknamige graafschap en de eerste kerken werden gesticht. In de twaalfde en dertiende eeuw kende Leuven haar eerste bloeiperiode. Leuven was op dat moment belangrijker dan Brussel, dat eigenlijk de hoofdstad van het hertogdom was. Leuven was inmiddels uitgegroeid tot een echte stad. Leuven werd opgedeeld in vijf parochies en kreeg een eerste stenen omwalling. Aan het eind van de dertiende eeuw telde Leuven maar liefst twintigduizend inwoners. In de dertiende eeuw werden diverse kloosters in Leuven gesticht. Ook de nu nog bestaande begijnhoven werden in deze periode gebouwd.

In de veertiende eeuw verloor Leuven macht. Antwerpen en Brussel werden steeds groter, rijker en machtiger. De rol van Leuven als belangrijke stad kwam in het gedrang. Er was veel geld geïnvesteerd in een nieuwe omwalling van de stad en de inkomsten uit de lakenhandel liepen terug. De komst van nieuwe nijverheden zorgden voor nieuwe impulsen voor de stad.

Leuven

In de vijftiende eeuw werden zowel de stad als de inwoners steeds rijker. In deze eeuw werd het prachtige stadhuis van Leuven gebouwd en kreeg de Sint-Pieterskerk een transformatie. Uiteindelijk is het niet gelukt om deze centraal in Leuven gelegen kerk het uiterlijk te geven dat gepland was. Door problemen met de stabiliteit is de hoogste toren van de kerk geen 170 meter hoog geworden, maar is de hoogte bij enkele tientallen meters gebleven.

In de vijftiende eeuw is de basis gelegd voor Leuven als studentenstad. In het jaar 1425 werd de Universiteit Leuven gesticht. Tegenwoordig wordt deze universiteit aangeduid als de Oude Universiteit Leuven, omdat de universiteit in het jaar 1797 opgeheven werd. De huidige universiteit is in 1834 gesticht: de Katholieke Universiteit Leuven. Tegenwoordig is dit de grootste Nederlandstalige universiteit ter wereld en de grootste universiteit van de Lage Landen. KU Leuven heeft de hoofdcampus in de stad Leuven. Er worden echter ook opleidingen aangeboden in andere Belgische steden zoals Antwerpen, Brussel, Kortrijk, Geel en Brugge. Gemiddeld staan er ongeveer vijftigduizend studenten ingeschreven bij de KU Leuven.

Leuven

De laatste grote bloeiperiode van Leuven volgde in de negentiende eeuw en duurde tot de Eerste Wereldoorlog. De industriële revolutie zorgde voor veel werkgelegenheid in Leuven, waardoor ook het aantal inwoners in rap tempo toenam. De bevolkingstoename zorgde ook voor problemen. De onderste laag van de bevolking was vrij arm en leefde onder slechte omstandigheden. Het gevolg was dat ziektes zoals tyfus en cholera welig tierden. Aanpassingen zoals het overwelven van de Dijle en de Voer en het aanleggen van waterleidingen brachten dit onder controle.

De volgende kink in de kabel was de Eerste Wereldoorlog. Op 20 augustus 1914 bezetten de Duitsers Leuven. Negen dagen later staken ze een groot deel van de binnenstad in brand. Het Groot Begijnhof en het stadhuis werden gespaard. Na W.O. I begon men aan de wederopbouw. Niet op basis van hoe de binnenstad er in 1914 uitzag, maar vooral op basis van hoe Leuven er voor de Franse bezetting uitzag.

Niet veel later, in 1940, brak de volgende oorlog uit: de Tweede Wereldoorlog. Wederom zorgden branden en dit keer ook artillerievuur ervoor dat er schade ontstond aan de binnenstad. De grootste schade werd veroorzaakt in het voorjaar van 1944. Bombardementen hebben een deel van de binnenstad in puin gelegd. Verschillende kerken liepen schade op, waaronder de Sint-Pieterskerk. Ook de façade van het stadhuis werd beschadigd. Een aantal beelden werden vernield. De wederopbouw van Leuven nam een aantal decennia in beslag. Zo was het stadhuis pas in 1982 weer helemaal hersteld.

Leuven vandaag

Leuven

Wie het honderdduizend inwoners tellende Leuven tegenwoordig bezoekt die ziet weinig meer van de oorlogsellende die de stad geteisterd heeft. Het moderne Leuven is een levendige studentenstad waar je ook als toerist prima kunt vertoeven. De stad heeft een aantal fraaie bezienswaardigheden, is heerlijk compact, biedt goede mogelijkheden om te winkelen en staat bekend vanwege het uitstekende uitgaansleven.

De aanwezigheid van tienduizenden studenten zorgt ervoor dat de stad jong en dynamisch is. Er gebeurt veel op het gebied van cultuur en vermaak. Vanwege de relatief arme studenten is het in Leuven ook niet lastig om voor vrij weinig geld een maaltijd of een biertje te krijgen. Vooral op de Oude Markt, die de bijnaam ‘langste toog ter wereld’ heeft, kun je op bepaalde avonden bier met korting krijgen. Waar en wanneer wordt per kroeg bepaald.

Bezienswaardigheden

Leuven

Leuven telt een aantal bezienswaardigheden die het vermelden waard zijn. Het meest in het oog springende gebouw is het stadhuis van Leuven. Het gotische stadhuis is van zoveel decoraties en beelden voorzien dat het tegenwoordig tot de bekendste gotische stadhuizen ter wereld behoort. Het stadhuis ligt aan de Grote Markt, die tegenwoordig bijna verkeersvrij is.

Aan de Grote Markt staat ook de Collegiale Sint-Pieterskerk, het gotische Tafelrond en een aantal prachtige gildehuizen. In deze van fraaie gevels voorziene gildehuizen zitten tegenwoordig vooral horecagelegenheden. Wie de Rue de Bouchers in Brussel kent, die kan in Leuven de lokale variant bezoeken: de Muntstraat. Deze autovrije straat is een aaneenschakeling van restaurants en terrassen.

Interessante gebouwen in de binnenstad van Leuven zijn de Lakenhal (tegenwoordig een universiteitsgebouw), het Pauscollege en de Universiteitsbibliotheek. Aan de rand van de binnenstad liggen twee begijnhoven: het Groot Begijnhof dat bijna een compleet dorp op zich is in het zuiden van Leuven en het Klein Begijnhof aan de noordelijke kant van het centrum. Liefhebbers van parken en groen die kunnen de Kruidtuin bezoeken. Deze plantentuin is de oudste Kruidtuin van België. Hij is in 1738 door de universiteit aangelegd.

TIP

Leuven bezienswaardigheden top 10

De site top10bezienswaardigheden.nl publiceert de beste bezienswaardigheden, attracties en hotspots van een groot aantal steden, eilanden, streken, provincies en landen wereldwijd. Ook voor de stad Leuven hebben ze een lijstje gemaakt. De top 10 bezienswaardigheden van Leuven is een heuse aanrader om te zien wat je echt niet mag missen in deze sfeervolle studentenstad.

Stedentrip Leuven

De vraag van sommige mensen is of Leuven de moeite waard is als stedentripbestemming. Leuven is immers minder bekend dan Brugge, Gent, Antwerpen of Brussel voor een citytrip. Dat betekent niet dat Leuven ‘minder’ is. Leuven is een prima plek om één of meerdere dagen vakantie te vieren. De horeca legt je in de watten, er is voldoende te zien en te doen, de prijzen zijn aangenaam, je kunt er uitstekend winkelen en Leuven telt en gevarieerd aanbod van accommodaties. Je kunt kiezen uit romantische B&B’s, goedkope slaapplekken, hotels van grote ketens en sfeerhotels die gevestigd zijn in historische panden zoals een voormalig klooster.

Om Leuven van haar mooiste kant te zien zouden wij aan willen raden om naar Leuven te gaan als er geen vakantie is. Dus op het moment dat de veel studenten college hebben en de stad de sfeer brengen. Wie meer informatie wil over wat je in Leuven allemaal kunt ondernemen die kan bij het kantoor van Toerisme Leuven binnenwandelen. Ook vind je op hun website veel toeristische informatie terug.

Leuven