U bent hier: Alles over BelgiŽ / bezienswaardigheden / natuur & dieren / Hoge Venen

top 10 bezienswaardigheden
BelgiŽ reisinformatie
het weer in BelgiŽ

BelgiŽ:
 ● algemene informatie
 ● winkelen

Bezienswaardigheden:
 ● musea, kerken & kastelen
 ● natuur & dieren
   Forestia
   Hoge Venen
   Pairi Daiza
 ● pretparken
 ● overige bezienswaardigheden

Streken:
 ● Ardennen
 ● Belgische Kust

Plaatsen:
 ● Antwerpen
 ● Brugge
 ● Brussel
 ● Doornik
 ● Durbuy
 ● Gent
 ● Hasselt
 ● Ieper
 ● Kortrijk
 ● La-Roche-en-Ardenne
 ● Leuven
 ● Luik
 ● Marche-en-Famenne
 ● Mechelen
 ● Oostende
 ● Wťris

Meer informatie over BelgiŽ:
 ● sites over BelgiŽ

© alle rechten voorbehouden - Dimi3

Natuur & dieren in BelgiŽ: Hoge Venen

Hoge Venen

De Hoge Venen zijn een natuurgebied gelegen in het oosten van BelgiŽ, dat zich uitstrekt tot over de Duitse grens. Het is een hoogvlakte die binnen de Ardennen ligt. Kenmerkend voor de Hoge Venen is het zacht glooiende landschap met een eigen ecosysteem, dat vanwege het natte landschap afwijkt van de andere gebieden in BelgiŽ. In de Hoge Venen valt jaarlijks tussen de 1400 en 1700 millimeter neerslag. Sommige jaren wordt deze hoeveelheid ruimschoots overschreden, waardoor de Hoge Venen zeer nat kunnen worden. Het natte karakter van het gebied heeft met een tweetal factoren te maken. Ten eerste zorgt het hoogplateau ervoor dat wolken afkomstig van de Atlantische Oceaan op moeten stijgen. Daardoor koelen de wolken af waardoor er condensatie van waterstof ontstaat. Hierdoor ontstaat er regenval, die soms extreem zwaar kan zijn.

Venen

Hoewel de naam overigens de indruk wekt dat het hele gebied uit venen bestaat, bedekken de venen slechts zoín drie procent van het totale oppervlak van het gebied. Veen ontstaat door natuurlijke ophoging. Dit gebeurt door restanten van turfvormende planten en een goede aanvoer van water. Dat kan regenwater, sneeuw, grondwater of sijpelwater zijn. Gemiddeld groeit de bodem per jaar ongeveer 1 millimeter. In een tijdsbestek van een eeuw kan de bodem daarom tot tien centimeter stijgen.

Wandelen

De Hoge Venen vormen een prachtig gebied om te wandelen. Onze favoriete stek is de ronde die begint bij Mont Rigi: het veen van Poleur. Van hieruit kun je een rondje lopen van ongeveer 3 kilometer. Het grootste deel van het pad door het Poleur Veen is voorzien van een leerpad. Dit is een wandelpad dat geheel van hout gemaakt is en zweeft als het ware boven het veen. Dit leerpad is ook toegankelijk indien er voor de Hoge Venen brandgevaar is (rode vlag). Houd er rekening mee dat de paden niet altijd toegankelijk zijn voor rolstoelen en kinderwagens. Houd hiervoor de website van het natuurpark in de gaten. Daar staat de meest actuele informatie op.

Weerstation

In het Veen van Poleur bevindt zich een weerstation van het KMI, de Belgische meteorologische dienst. Dit weerstation is volledig geautomatiseerd. De gegevens zoals temperatuur, neerslag, windsnelheid en windrichting worden geheel automatisch naar het hoofdkantoor van het KMI en naar het internet gestuurd, zodat mensen realtime de waarnemingen kunnen volgen.

Hoogste punt van BelgiŽ

In de Hoge Venen ligt het hoogste punt van BelgiŽ: het Signaal van Botrange. Met 694 meter boven TAW is dit de hoogste natuurlijke plek van BelgiŽ. Bij het Signaal van Botrange, dat aan een doorgaande weg ligt, zit een cafť/restaurant. Dit is niet alle dagen geopend.

Meer informatie over de Hoge Venen

Natuurpark Hoge Venen
Natuurpark Hoge Venen - Eifel
Signaal van Botrange


 

BelgiŽ...  heerlijk genieten bij de zuiderburen!