U bent hier: Alles over BelgiŽ / plaatsen / Gent

top 10 bezienswaardigheden
BelgiŽ reisinformatie
het weer in BelgiŽ

BelgiŽ:
 ● algemene informatie
 ● winkelen

Bezienswaardigheden:
 ● musea, kerken & kastelen
 ● natuur & dieren
 ● pretparken
 ● overige bezienswaardigheden

Streken:
 ● Ardennen
 ● Belgische Kust

Plaatsen:
 ● Antwerpen
 ● Brugge
 ● Brussel
 ● Doornik
 ● Durbuy
 ● Gent
 ● Hasselt
 ● Ieper
 ● Kortrijk
 ● La-Roche-en-Ardenne
 ● Leuven
 ● Luik
 ● Marche-en-Famenne
 ● Mechelen
 ● Oostende
 ● Wťris

Meer informatie over BelgiŽ:
 ● sites over BelgiŽ

© alle rechten voorbehouden - Dimi3

Plaatsen in BelgiŽ: Gent
Gent

Gent is de hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen. Gent, dat in het Frans als Gand aangeduid wordt, ligt tussen de steden Brugge en Antwerpen in. Wat betreft historie hoort Gent zeker ook in dit rijtje thuis. De eerste vermeldingen van Gent gaan terug naar de Gallische tijd. Eeuwenlang is Gent een belangrijke stad geweest voor linnen, laken en katoen totdat de Vikingen in de negende eeuw na Christus de stad verwoestten. Ongeveer een eeuw later herstructureerde de stad zich. Verschillende kernen smolten samen tot wat nu de basis van Gent is. Vanaf de 11e tot ongeveer halverwege de 16e eeuw is Gent de grootste stad geweest van de Nederlanden. Op het Europese vasteland waren alleen enkele Italiaanse steden en Parijs groter dan Gent. Tijdens deze periode van ruim vijfhonderd jaar was Gent een invloedrijke en welvarende stad. Dit resulteerde in een aantal bouwwerken die je ook tegenwoordig nog in Gent kunt bewonderen, zoals het 95 meter hoge belfort dat als symbool diende voor de Gentse stedelijke macht. Vanaf het einde van de zestiende eeuw volgde een periode van economisch verval. Deze periode duurde bijna twee eeuwen. Pas doen de industrialisatie haar intrede deed en Gent zowel een universiteit als een zeehaven kreeg was er weer ruimte voor economisch herstel. Hoogtepunt voor de stad was de wereldtentoonstelling van 1913 die in Gent georganiseerd werd. Deze EXPO heeft onder andere het prachtige Gent-Sint-Pieters-station opgeleverd.

Gent tegenwoordig

Als je Gent nu bezoekt dan zul je nog veel terugzien uit vervlogen tijden. De twee wereldoorlogen hebben Gent weinig schade berokkend, waardoor veel historische gebouwen nog helemaal intact zijn. Sommigen hebben wel schade opgelopen maar zijn inmiddels al lang hersteld. Als je door de historische binnenstad van gent wandelt dan zie je nog veel terug uit de bloeiperiode van Gent. Omdat dit deel van Gent de afgelopen jaren deels autovrij en grotendeels autoluw gemaakt is kun je de de sfeer van vroeger op veel plekken bijna weer voelen. Natuurlijk zijn paard en wagens grotendeels uit het stadsbeeld verdwenen (uitgezonderd de toeristische paardenkoets van Gent), is de bestrating op veel plekken gemoderniseerd en is het centrum aangevuld met modernere bouwwerken. Maar toch kun je je nog prima voorstellen hoe het hier vroeger eruit gezien moet hebben. Gent is inmiddels ook uitgegroeid tot een moderne stad waar nu ongeveer een kwart miljoen inwoners wonen en werken. Een groot deel van de stad bestaat uit nieuwere woonwijken die zich vooral in de afgelopen twee eeuwen rondom de oude stadsdelen gevormd hebben. Als je Gent bezoekt dan zul je je vooral een drietal delen van Gent richten: het historisch centrum, het Kunstenkwartier en Sint-Pieters waar onder andere het Citadelpark ligt. Gent is een stad die aangenaam is als toerist om te verblijven, maar waar veel irritante randverschijnselen van toerisme niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Levende standbeelden, zwerfvuil, bedelaars, oplichters en onaangename buurten zul je in Gent veel minder snel mee in aanraking komen dan in een aantal andere Belgische steden.

Uitgaan in Gent

Gent heeft een leuk en gevarieerd uitgaansleven. Natuurlijk vind je ook in Gent de typische bruine kroegen, waar je al in de ochtend terecht kunt voor een frisse pint of een bak koffie. De meest authentieke kroegen zie je vooral in de wijken buiten het historisch centrum, omdat het daar vooral lokale bevolking is die de kroegen bevolken. Ook in de binnenstad van Gent zijn er een aantal plekken waar je heerlijk van een glas bier of een ander drankje kunt genieten. Zo zit aan de Vrijdagmarkt Herberg De Dulle Griet, waar je meer dan 250 verschillende binnen- en buitenlandse bieren kunt drinken. Erg bijzonder is ook Ďt Galgenhuis. Dit cafť stamt uit 1776 en is daarmee het oudste cafť van Gent. Cafť Ďt Galgenhuis is tevens de kleinste kroeg van Gent. Er zitten steevast meer gasten op het terras dan dat je binnen aan zult treffen, tenzij dat het hondenweer is. Nog een populaire plek om bieren te proeven is het Waterhuis aan de Bierkant. Dit bruine cafť is gelegen aan het water, waardoor je vanaf het bijbehorende terras een fraai uitzicht hebt. Naast het Waterhuis aan de Bierkant ligt het Dreupelkot. Hier staat niet bier maar jenever centraal. Er worden meer dan 200 soorten jenever geschonken, waaronder een vijftigtal jenevers van eigen huis.

Jazzliefhebbers kunnen terecht in Hot Club de Gand. In dit gezellige jazzcafť zijn geregeld live-optredens van muzikanten. Op hun website kun je het actuele programma lezen. Ons eigen favoriete plekje in Gent is kitsch-cafť Pink Flamingoís. Als we in Gent zijn gaan we hier steevast eventjes wat drinken. Gent kent natuurlijk ook haar eigen clubscene. Culture Club, Club Central, Tijuana en Club 69 zijn de plekken waar je in Gent prima kunt gaan dansen.

Winkelen in Gent

Gent is een uitstekende stad om lekker te gaan winkelen. De beste winkelstraten van Gent zijn de Vlaanderenstraat, de Veldstraat, de Koestraat en de Lange Munt. Op de Vrijdagmarkt kun je iedere vrijdag lekker snuffelen bij de vele marktkramen die hier dan van 7 tot 13 uur gehouden wordt. Als je gaat winkelen in Gent dan kun je natuurlijk terecht bij filialen van de bekende modeketens die je eigenlijk in bijna iedere stad in BelgiŽ en Nederland aantreft. Leuker is om op zoek te gaan naar de echte snuffelwinkeltjes die een eigen identiteit hebben of de typisch Gentse producten zoals neuzekes, kant en chocoladespecialiteiten. De winkels in Gent zijn in de regel van 10 uur Ďs morgens tot ongeveer 18 uur Ďs avonds geopend. De meeste winkels in Gent zijn op zondag gesloten, met uitzondering van enkele koopzondagen per jaar.

Bezienswaardigheden in Gent

Gent telt een vrij groot aantal bezienswaardigheden, variŽrend van musea, kerken en torens tot aan sfeervolle pleinen en historische gebouwen. Wie alles in Gent wil bezoeken wat enigszins de moeite waard is die zal daar zeker meerdere dagen voor uit moeten trekken. Musea die serieus de moeite waard zijn, mits het natuurlijk in je interessegebied valt, zijn het Stadsmuseum (STAM), het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK), het Museum voor Schone Kunsten, het psychiatrisch museum van Dr. Guisland en het Designmuseum. Gebouwen die het bezoeken waard zijn, zijn het Huis van Alijn, het Gravensteen en het belfort van Gent. Beklim de trappen van deze hoge toren en je wordt beloond met een prachtig uitzicht op Gent. Gent telt enorm veel kerken. Ze zijn niet allemaal even interessant. Populair onder toeristen zijn de St. Niklaaskerk, de St. Michielskerk en de Sint-Baafs-Kathedraal. In deze gotische kathedraal bevindt zich het prachtige kunstwerk ďHet Lam GodsĒ van de Gebroeders Van Eyck. Pleinen en straten die je volgens ons niet over mag slaan (maar waarschijnlijk vanzelf op/in terecht komt als je Gent bezoekt) zijn de Graslei, de Korenlei, de Vrijdagmarkt, het Sint-Baafsplein, de Korenmarkt, de Kleine Vismarkt en het Emile Braunplein. Een hele leuke manier om meer van Gent te zien en te weten te komen is door een rondvaart te nemen. Tijdens de rondvaart door de binnenwateren van Gent zie je de stad van een kant die je anders niet zou zien en krijg je veel uitleg over de historie van Gent en het Gent van tegenwoordig.

Betaal niet teveel voor je hotel of andere accommodatie

Als je op zoek gaat naar accommodaties in Gent dan kun je gebruik maken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B's. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken. Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Gent vindt. Ook worden de prijzen van de officiŽle hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs!
Bekijk hier de laagste prijzen voor hotels en accommodaties in Gent voor jouw reisdata!

Meer informatie over Gent

Gent voor beginners
Gent in ťťn dag
Gent informatie
Gent informatie
Gent bezienswaardigheden top 10
Gent klimaatinfo
Gent officiŽle site
Gent toerisme

bijzondere plekjes in Gent
 

BelgiŽ...  heerlijk genieten bij de zuiderburen!