U bent hier: Alles over BelgiŽ / winkelen

top 10 bezienswaardigheden
BelgiŽ reisinformatie
het weer in BelgiŽ

BelgiŽ:
 ● algemene informatie
 ● winkelen

Bezienswaardigheden:
 ● musea, kerken & kastelen
 ● natuur & dieren
 ● pretparken
 ● overige bezienswaardigheden

Streken:
 ● Ardennen
 ● Belgische Kust

Plaatsen:
 ● Antwerpen
 ● Brugge
 ● Brussel
 ● Doornik
 ● Durbuy
 ● Gent
 ● Hasselt
 ● Ieper
 ● Kortrijk
 ● La-Roche-en-Ardenne
 ● Leuven
 ● Luik
 ● Marche-en-Famenne
 ● Mechelen
 ● Oostende
 ● Wťris

Meer informatie over BelgiŽ:
 ● sites over BelgiŽ

© alle rechten voorbehouden - Dimi3

Alles over BelgiŽ: winkelen
Winkelen in BelgiŽ

BelgiŽ is een land waar je uitstekend kunt winkelen. Naast het toenemende aanbod van filialen van de welbekende ketens zoals C&A, Blokker, Hema, Esprit en Kruidvat zie je in veel Belgische plaatsen gelukkig ook nog een leuk aanbod van echt lokale winkels. Je zult daarvoor wel steeds vaker de drukste winkelstraten en duurdere winkelcentra moeten vermijden, want door de flinke huurprijzen voor winkelpanden op A-locaties is de kans dat je nou net daar dat leuke locale winkeltjes aantreft inmiddels heel erg klein geworden. De globalisering van het winkelaanbod heeft in BelgiŽ al jaren geleden al toegeslagen. Zelfs producten waar de Belgen bekend om staan zoals bonbons worden steeds meer door nationale en internationale ketens aangeboden zoals Neuhaus en Boulanger. Wat je in BelgiŽ net als elders ook steeds meer ziet is dat het winkelaanbod in plaatsen waar veel toeristen komen afwijkt van wat je in een doorsnee stad ziet. In een normale stad is het winkelaanbod vooral gericht op het vervullen van levensbehoeftes terwijl in de onder toeristen populaire steden en dorpen het funshoppen belangrijker is. Hier zie je dan ook een groter aanbod van winkels waar je souvenirs of andere presentjes kunt kopen.

 

Winkelcentra

Het gros van de winkels is zoals in vrijwel alle West-Europese steden gevestigd in de kernen van dorpen en steden. Het centrum van een stad is vrijwel altijd een mix van wonen, werken, winkelen en uitgaan. In de meeste steden zie je dat een groot deel van het winkelend publiek zich concentreert in ťťn of een paar aaneengesloten winkelstraten met daaromheen vaak meerdere straten waar de winkels zich bevinden die vooral in niche markten zitten. Grote winkelcentra met een breed aanbod van winkels zie je in BelgiŽ wel, maar slechts weinigen bieden voldoende toegevoegde waarde om er als toerist naartoe te gaan. Populair onder Nederlandse shoppers is het overdekte winkelcentrum Wijnegem, dat op enkele kilometers van Antwerpen ligt. Deze shopping mall biedt vooral veel mode en schoenen winkels. In de centra van grotere steden vind je nog leuke oudere winkelcentra en passages zoals de Stadsfeestzaal in Antwerpen en de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel.

Buiten de stadskernen zie je vooral grotere winkels die door hun aanbod vaak hun eigen publiek trekken. Onder dit aanbod vooral veel winkels die gericht op wonen. Meubelzaken en aanbieders van keukens en badkamers bevinden zich vanwege de hoeveelheid vierkante meters showroomruimte die ze nodig hebben meestal buiten de centra. Vooral toegangswegen zijn populair als locatie.

Sint-Hubertusgalerijen in BrusselStadsfeestzaal te Antwerpen

Openingstijden

In BelgiŽ zijn de winkels normaal gesproken open van 10 tot 18 uur op maandag tot en met zaterdag. Sommige winkels openen iets eerder en sommige winkels sluiten iets later. Met behulp van de website Openingsuren.Vlaanderen kan je de juiste openingsuren in Vlaanderen eenvoudig terugvinden. Koopavonden zoals we die in Nederland kennen komen in BelgiŽ eigenlijk bijna niet voor, tenzij er een uitzonderlijke koopavond georganiseerd wordt. Een vaste koopavond op donderdag- of vrijdagavond komt in BelgiŽ niet zoveel voor. Sommige steden zoals bijvoorbeeld Leuven kiezen er voor om ťťn avond de sluitingstijd op te rekken naar 20:00 uur. Supermarkten zijn meestal iets langer geopend dan de gewone winkels. Sta er niet van te kijken als een winkel sluit vanwege lunchpauze.

Koopzondagen

In BelgiŽ zijn koopzondagen minder gebruikelijk dan in Nederland. Sommige winkels zijn op zondag geopend, maar kennen in ruil daarvoor een sluitingsdag door de weeks. Dit komt bijvoorbeeld voor bij bakkers. In de meeste steden is het aantal echte koopzondagen zeer beperkt. Dat komt omdat het wettelijk maximum wat betreft koopzondagen op zes ligt in BelgiŽ. Wie ervoor kiest om op een andere dag in de week gesloten te zijn, die mag op zondag wťl open zijn. Zo kiest men er in de kustplaats Knokke bijvoorbeeld voor om de winkels aan de Kustlaan op dinsdag en/of woensdag te sluiten, waardoor er ruimte is om op de commercieel zo belangrijke zondag gewoon open te zijn.

Een uitzondering op de beperking op het aantal koopzondagen geldt voor plaatsen en gebieden die erkend zijn als toeristisch centrum. Een voorbeeld hiervan is de Antwerpse binnenstad waar sinds september 2014 het aantal koopzondagen onbeperkt is. Men heeft er in Antwerpen voor gekozen om de eerste zondag van iedere kalendermaand koopzondag te houden, naast een aantal extra koopzondagen vanwege uiteenlopende redenen.

Momenten die populair zijn om een koopzondag te organiseren zijn de laatste twee of drie zondagen voor Kerstmis (de december koopzondagen), de eerste zondag van het jaar vanwege de aanvang van de wintersolden en de eerste zondag van juli vanwege de aanvang van de zomersolden. Soms gebruikt men juist de laatste zondag van juni waarin men met speciale acties probeert klanten te lokken.

 

Solden

In BelgiŽ zijn de uitverkoopperiodes wettelijk geregeld. Twee keer per jaar is er een uitverkoopperiode die men in BelgiŽ solden noemt. De wintersolden begint op 2 of 3 januari (verschilt per jaar) en duurt tot en met 31 januari. Dit is de uitverkoop waarbij de wintercollectie met tientallen procenten korting aangeboden wordt. Veel winkeliers hanteren een systeem waarbij de korting oploopt naarmate de solden vordert. De zomersolden begint op 1 juli en duurt tot en met 31 juli. Dit is de maand waarin de zomercollectie flink afgeprijsd verkocht wordt. Indien 1 juli op een zondag valt dan zou de solden eigenlijk op maandag 2 juli beginnen. Mocht 1 juli inderdaad op een zondag vallen dan is dit een goede reden voor winkeliers om juist van deze zondag een koopzondag te maken. Dit soort koopzondagen (eerste dag van de solden) zorgen vaak voor gigantische omzetten.

Outlet malls

BelgiŽ kent ook het fenomeen outlet malls, waarbij merkfabrikanten een deel van hun collectie met flinke kortingen aan consumenten verkoopt. Onder Nederlanders is Maasmechelen Village het meest populair, omdat dit outlet center vrij dicht bij Nederland ligt. Maasmechelen Village ligt vlak bij de Nederlandse grens, op slechts twintig kilometer van hartje Maastricht. McArthurGlen Designer Outlet Luxembourg is voor de meeste Nederlanders te ver rijden om alleen maar een dagje te winkelen. Deze outlet mall ligt in het uiterste zuidoosten van BelgiŽ, op korte rijafstand van Luxemburg.

Gezellige drukte op de VogeltjesmarktVogeltjes op de Vogelenmarkt in Antwerpen

Markten

In BelgiŽ vind je heel wat leuke weekmarkten die de moeite waard zijn. Zo vind je in BelgiŽ speciale antiek- en curiosamarkten, kofferbakmarkten en ander speciale markten. De meest bekende markt onder Nederlanders is de Vogelenmarkt in Antwerpen. Deze iedere zondag gehouden markt is een bonte verzameling van marktonderdelen, waarbij de verkoop van vogels en pluimvee in de loop der jaren tot een paar kraampjes is beperkt. In Gent vind op drie ochtenden (vrijdag, zaterdag en zondag) de Brocante Markt St. Jacobs plaats. Deze markt is al jarenlang een begrip in BelgiŽ. Liefhebbers van rommelmarkten kunnen uit diverse markten kiezen. Populair is de wekelijkse rommelmarkt van Waterloo. BelgiŽ kent ook een zwarte markt. Iedere zondag kun je vanaf 9 uur Ďs morgens tot 18 uur Ďs avonds terecht op de Zwarte Markt bij Tessenderlo.
 

BelgiŽ...  heerlijk genieten bij de zuiderburen!